Oktoberlys

20231016_3869

For år siden var jeg ude at rejse. Jeg var taget afsted mens det var højsommer i Danmark, og da mine forældre hentede mig i Kastrup, ankom jeg midt i oktober. Solen stod lavt, lyset var rødt og skyggerne var lange.
Det er lidt som frøen i det kogende vand. Vi ser ikke forandringerne, når de sker gradvist, men når man bliver smidt direkte ned i det, ser man det straks. - Sådan har jeg set oktober siden.

Min mor blev født 7. maj

20170507_6568


Min mor blev født 7. maj og boede i Kerteminde indtil krigen lukkede min morfars vinforretning. Familien havde lejet et smukt hus af fugle-maleren Johannes Larsen. Derfor havde min mor et svagt punkt for Larsens malerier og landskabet på Fynshoved.
Så hvert år den syvende maj, fotograferer jeg landskaber på Fynshoved og Hindsholm inspireret af Johannes Larsens malerier.

Rettelse

20221012_Sorte_Gryde_Færdig


Desværre var der fejl i det trykte katalog til Bornholms Censurerede Forårsudstilling. Navnet og forklaringen manglede, så den får I her:

Fotografier lavet i grotterne "Tørre Ovn" og "Sorte Gryde".
Dette er ikke hulemalerier det hulefotografier. Jeg arbejder med sammensatte billeder projiceret ned på et fladt fotografi. Fuldstændig som når man afbilleder jordkloden på et fladt verdenskort.
Resultatet er nærmest et abstrakt billede af farve og former. De hårde klipper får bløde og næsten organiske former.
Grotten foldes ud for vores øjne. Alt kommer med - alt undtagen den hemmelige lyskilde jeg har med. Det du ser i den trange klaustrofobiske hule er klippevæggene - i den ene side af billedet er klippen foran dig og i den anden side er klippen bag dig. Ligesom datolinjen deler Jorden på et kort, så bider billedet sig selv i halen, og det der slutter i højre side fortsætter i venstre side.

Detachment from reality

20120519_0983

Løsrevet fra virkeligheden - Jeg er uddannet pressefotograf og når jeg har prøvet at lave kunstfotografi, har haft svært ved at lægge den journalistiske etik fra mig. Jeg har siddet på Berlingskes billedredaktion og arbejdet som billedredaktør. Avisen har altid holdt en høj standard, når det kommer til at fotografiet skal referer virkeligheden loyalt.

Det er det fotojournalistikken går ud på, det er fagets raison d'etre.

Det kan man bare ikke tage med over i kunstfotografiet, her er det nærmest modsat.
Her fotograferer man det, der ligger ud over virkeligheden. Virkeligheden er meget konkret og den forstyrrer magien.

Kunsten er ikke objektet - kunsten luften omkring.

Det er her man skaber man magi. Det værste er, når nogen vil have at vide, hvordan man har lavet et billede. Det tager magien ud af billedet (udover det er respektløs over for min faglighed. Vedkommende der spørger, insinuerer samtidigt, at hvis jeg fortæller hvordan jeg laver billedet, så kan han også.)

Når jeg render rundt ude i skoven om natten, og lyser træer op, så skabes et billeder, der er løsrevet fra virkeligheden.

Nick Carver gør sig tanker om det og sætter ord på
her.

25 års jubilæum

20220825_8375

Jeg har 25 års jubilæum som selvstændig pressefotograf i disse dage.
Pressedelen fylder mindre end fotografdelen nu.
I dag har aviserne svært ved at honorere pressefotos. Et aktuelt billede, som vedlagte knivstikkeri fra sidste uge, kommer ikke i spalterne og mit avisarkiv på 19001 billeder trak et salg på 0,3 promille sidste måned. Weekendavisen f.eks. spiser hellere deres læsere af med et bedaget gratis arkivbillede til denne uges artikel ‘Woke islam’ end et frisk billede, som jeg lige har taget, af det de skriver om.
Jeg har altid sagt, at man skal vælge sine kunder med omhu, og jeg har været heldig med en samling rigtige dejlige kunder, der også er blevet personlige venner. Tak til jer, I ved hvem I er
Og næste måned har jeg fået et kunstnerophold på Bornholm, det glæder jeg mig til, tak for det.
Jeg bukker ydmyg og tager gerne 25 år mere.

Lag


20130529_3530


En særlig disciplin i fotografiet er at arbejde med lag, men det er også en disciplin, der sjældent ses mere fordi, det ikke fungerer særlig godt på små billeder på sociale medier.

Henri Cartier Bresson opfandt begrebet ‘The Decisive Moment’ inden for fotografiet - Et flygtigt øjeblik hvor alt går op i en højre enhed. Bresson havde kun et aktivt element i billedet indrammet af en komposition.

Når fotografer arbejder med lag, så står de på skuldrene af Bresson og ‘The Decisive Moment’. De samler flere elementer, der alle har deres egen ret i billedet, og når det fungerer, så går alt op i en højere enhed og alle elementer fra forgrund til baggrund spiller sammen.

Billedet her er fra Distortion. Motivet det hele samler sig om, er selvfølgelig det kyssende par i midten af billedet. De er indrammet af manden med dåseøllen til højre. Han går akkurat fri af det centrale motiv og ansigt med kasketten er indrammet af den mørkehimmel. I baggrunde er hele scenen sat, spørgsmålet ‘hvor er vi?’ bliver etableret. Der udspilles en film for vores øjne. Manden der rækker kvinden en øl, hendes hånd dækker ligepræcist for kvindens ansigt bagved og så er der manden med solbriller og armen i vejret.

Alt det kunne man godt opstille og instruere. Man kunne godt spørge om lov til at fotografere. Man kunne godt bede folk, gøre det, de lige gjorde igen, men øjeblikket dør, hvis man prøver.

Her ser vi virkeligheden med flere historier samlet i et billede. Det er pisse svært at lave og der skal tages rigtigt mange billeder før det hele spiller sammen. Det er vigtigt, at fotografer har ret til at fotografere offentlig - vi har alle ret til at fortælle historier. Nogen skriver bøger og vi fortæller med billeder. Der er bare en tendens til, at ville indskrænke denne ret med f.eks. GDPR lovgivning.

Godt Nytår

Solography (3)

Solen er gået ned og sidste dag er eksponeret på filmen. Nu er det 2021 slut.
Det er et billede af 365 dage. Hvor var vi for 1 år siden? Ja, vi sad hjemme og isolerede os - det gør vi stadig.
Billedet er et solargrafi taget med en malerbøtte med et lille bitte hul i. Det viser Solens bane over himlen gennem hele 2021 - fra nytår til nytår, fra start til en ny start.
Man kan se solrige sommerdage hvor solen har stået højt på en skyfri himmel og vinterdage med lav sol og der var dage med skyer, der har givet stiplede solbaner.
Jeg kan ikke fotografere Mælkevejens tur gennem Universet, ligesom man ikke kan fotografere den båd, man selv sejler i, men billedet er Jordens rejse om solen fra første januar 2021 til 31. december 2021.
Jorden har taget en omgang om solen, men vi er ikke tilbage til udgangspunktet for hele vores solsystem bevæger sig med 720.000 kilometer i timen. Vildt nok tænker du nok, men så skal du lige vide at hele Mælkevejen bevæger sig 2.100.000 km i timen.
Så nu står vi her 18.396.000.000 km fra hvor vi var for et år siden.
Nu vi er nået så langt, er vi så blevet et år klogere? Tja tjo..bum bum…
Tænk over det, når I hopper ned fra stolen midnat. Vær nu ikke dum. Husk at Twitter og Facebook ikke er rigtige steder. Gå ud og vær sammen med rigtige mennesker i det nye år. Klap computeren sammen, sluk telefon, tag dine Air Pods ud og kig op på dem, der sidder overfor dig. Snak med dem, se dem i øjenene.
Jeg giver en omgang til om solen, hvis I hænger på. Det bliver godt.
Godt nytår.
October 2023
May 2023
April 2023
March 2023
September 2022
June 2022
December 2019